
Firma Piekarniczo-Cukiernicza „ROKER” powstała w styczniu 1990 roku w Bytomiu, w dzielnicy Sucha Góra. Jej założycielem był, kierujący nią do dziś, mistrz piekarniczo-cukierniczy Czesław Kierat. Początkowo produkcja realizowana przez trzyosobową załogę ograniczała się do jednego gatunku chleba, jednego gatunku bułek oraz niewielkiej ilości pieczywa półcukierniczego; w sumie najwyżej około 300 kg dziennie.
Start okazał się udany, dlatego z myślą o rozwoju, po pewnym czasie Piekarnia została przeniesiona do Zabrza-Mikulczyc, gdzie w przeciągu kilku lat powstał nowy zakład piekarniczo-cukierniczy. W obecnej chwili miesięczna produkcja sięga ponad osiemdziesięciu ton przy zatrudnieniu ok. 120 pracowników. Nie bez znaczenia jest ogromny nakład pracy poniesiony przez właściciela firmy, postrzeganego przez swoich pracowników i znajomych jako człowieka czynu, który nie zwykł spędzać wolnego czasu w miękkim fotelu przed telewizorem, a wręcz przeciwnie, zawsze znajdzie sobie jakieś zajęcie.
Pośród licznych pełnionych przez niego funkcji społecznych są m. in.:
Przewodniczący Komisji Egzaminacyjnej Piekarzy i Cukierników przy Izbie Rzemieślniczej w Katowicach.
Pierwszy Podstarszy Cechu Rzemieślników Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Zabrzu.
Sprzedaż detaliczna Piekarni Cukierni Roker prowadzona jest głównie w sieci handlowej własnych sklepów. W myśl powiedzenia „dla każdego coś dobrego” oferujemy bogaty asortyment wyrobów piekarniczych i cukierniczych w sumie ponad 200 pozycji, dlatego też nawet najbardziej wymagający klient znajdzie coś dla siebie.






Podstawą stosowanych w produkcji technologii są receptury domowe, zaś specjalność Rokera to wyroby artystyczne, zarówno cukiernicze jak i piekarnicze, na różne okazje, m. in. wykonywane na specjalne zamówienia torty o dowolnych kształtach i rozmiarach (największy jak dotąd ważył aż 350 kg!) oraz pieczywo ozdobne. W oparciu o tradycyjne receptury wykonujemy takie produkty jak: pieczywo, bułki, ciasta, desery, drożdżówki, ale również własnej produkcji lody rzemieślnicze.
Firma „ROKER” od początku swojej działalności zajmuje się także szkoleniem uczniów. W ciągu 22 lat wyszkoliliśmy ponad 90-ciu znakomitych fachowców, zaś w obecnej chwili kształci się ich 15. W dowód uznania wkładu wniesionego w szkolenie uczniów, Piekarnia Cukiernia ‘’Roker” została odznaczona „Złotą Odznaką”.
Jednym z istotnych źródeł sukcesów firmy jest stałe ukierunkowanie na rozwój. Nowoczesny zakład piekarniczy, oddany do użytku w Zabrzu-Mikulczycach w 1998 roku został wyposażony w wiele najnowocześniejszych rozwiązań technicznych i technologicznych.
W roku 2010 korzystając ze środków unijnych zakład został zmodernizowany i rozbudowany w celu poprawy warunków socjalnych i bytowych pracujących w nim pracowników. Ponadto dbając o ochronę środowiska firma nabyła nowoczesne maszyny i urządzenia piekarnicze i cukiernicze oraz instalację fotowoltaiczną, dzięki którym użytkowanie jest bardziej ekonomiczne oraz ekologiczne.
W Listopadzie 2022 roku firma zmieniła nazwę na Piekarnia Cukiernia „Roker” Paweł Kierat i Ojciec i od tego momentu już oficjalnie prowadzona jest przez najmłodszego syna – Pawła Kierat, który przez wiele lat wdrażał się i pomagał Ojcu w prowadzeniu firmy. W końcu nadszedł czas i role się odwróciły. Dzisiaj to syn przejął na siebie odpowiedzialność i z mocnym wsparciem założyciela kontynuuje misję firmy wkładając w to całe swoje serce.